Istorija kitaip

Renginio metu

Istorijos mokslas gali atrodyti sudėtingas, reikalaujantis įsiminti daug datų bei pavardžių. Visai kitokią Lietuvos istorijos mokslo pusę pateikė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto mokslininkas Rimvydas Laužikas, bibliotekoje skaitęs paskaitą bei pristatęs savo knygą „Istorinė Lietuvos virtuvė".

Lietuviai linkę didžiuotis savo šalies praeitimi, garbinti Vytautą Didįjį, kitus žinomus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikus. O kokios buvo to meto kulinarinės tradicijos, kas buvo tiekiama ant karalių, didikų, bajorų, pagaliau – paprastų amatininkų ar valstiečių stalo? Kurių patiekalų receptai gimė Lietuvoje ir kokie Vakarų Europos valgiai džiugino žmones per metines šventes ar ypatingomis progomis? Ir kaip reti tuo metu prieskoniai bei neįprasti valgymo įpročiai pasiekė mūsų protėvius?

Išmaniai, teiginius pagrįsdamas gausiais pavyzdžiais, susiedamas su politinėmis, socialinėmis, kultūrinėmis įvairių istorinių laikotarpių sąlygomis, doc. dr. Rimvydas Laužikas į visus šiuos klausimus atsakė labai sklandžiai, vaizdžiai ir išsamiai. Ignalinos gimnazistai išgirdo, kokio dydžio karvės tuo metu buvo ir kiek jos pieno duodavo, kokie patiekalai buvo populiarūs gotikos, o kokie – renesanso laikotarpiu. Stalo peiliai apvalintais galais, šakutės, netgi dubenys kiekvienam svečiui atsirado ne taip jau senai, kiekvieną naują vaišinimosi tradiciją bei paprotį supa be galo įdomūs pasakojimai, kurie siejasi su tam tikra istorine situacija.

Už išsamaus bei patrauklaus autoriaus pasakojimo slypi daugybės metų darbas, gilios istorinės žinios, pagaliau meilė savo šaliai, nuoširdus domėjimasis jos praeitimi plačiau, negu vadovėliuose parašyta. Išsamiau apie Lietuvos kulinarinį paveldą, lietuvišką gastronomiją, maistą, valgymo kultūrą ir kt. lektorius pasiūlė skaityti savo tinklalapyje http://kulinarinispaveldas.blogspot.com/ .

Comenius Regio partnerystės projekto „Skaitymo skatinimas ugdant kūrybiškumą", kurio dėka įvyko šis susitikimas, tikslas – paskatinti jaunus žmones skaityti. Belieka tikėtis, kad susitikime dalyvavusius gimnazistus toks patrauklus mokslinių tyrimų pateikimas turėtų įkvėpti skaityti istorines knygas, o pirmiausia – Rimvydo Laužiko knygą „Istorinė Lietuvos virtuvė".

Projektas „Skaitymo skatinimas ugdant kūrybiškumą" vykdomas kartu su Vokietijos Biureno miesto savivaldybe. Projekto partneriai Lietuvoje – Ignalinos rajono savivaldybės administracija, Ignalinos gimnazija, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Ignalinos kultūros ir sporto centras, Ignalinos rajono pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centras.